ICKS kennel

Ung Molly på Gotland
Ung Molly på Gotland

Schipperken kom in i vårt liv 2013 då vi blev lyckliga ägare av Molly. Vi hade då efter 15 härliga år tvingats ta bort vår fantastiska border collie Wip. Eftersom vi inte längre hade några djur att valla sökte vi efter en ny ras. Tidigare hade vi även haft en underbart klok labrador, Lakris.

Vi spaltade upp våra krav och började leta bland alla raser, mest dock i rasgrupp 1 för att hitta en hund som förhoppningsvis var lika lyhörd och intelligent som en border collie. Ganska snabbt fastnade vi för schipperke.

Asta med lillmatte
Asta med lillmatte

Robust både fysiskt och mentalt, inte badtokig, inte jakthund, en hund som skulle kunna hänga med på långa turer såväl i skog som på sommar- och vinterfjället. Lite väl litet format tyckte vi först, men när vi väl hade träffat några schipperke insåg vi att detta är en hund som trots det lilla formatet är väldigt mycket hund. Nu efter några år har vi insett hur praktiskt det är med en liten hund. En hund som kan följa med överallt.

Hundar i flock agerar annorlunda än en ensam hund
Hundar i flock agerar annorlunda än en ensam hund
Molly och Asta tränar hopp i skogen
Molly och Asta tränar hopp i skogen

När Molly var tre år var vi övertygade om att hon uppfyller kraven för att bli moderhunden till den kennel i litet format vi startat upp. Matte gick Uppfödarutbildning höst 16/vår 17, SKKs kurs "Hundens beteende" hösten 20, "Hundavel och genetik" våren 21, "Mera mentalitet - förstå, tolka och påverka hundars beteenden" hösten 21 och "Rädsla hos hund" sommaren 23. Under våren 2022 och våren 2023 har matte gått utbildningar till BPH-funktionär och lär sig nu ständigt mer om hundars mentalitet genom att jobba som figurant och testledare vid BPH-beskrivningar i Örkelljunga.

Då djurs beteenden, särskilt hundars, är ett så stort intresse har jag nu även börjat studera på högskola. Våren 23 tog jag 15 hp i "Etologi" vid Linnéuniversitetet. Hösten 23 har jag läst "Hundens evolution, genetik och beteenden" 7,5 hp vid Stockholms universitet och del 1 av "Hundens beteendebiologi" 7,5 hp vid Linköpings universitet. 2024 kommer jag att fortsätta studera halvtid vid Linköpings universitet, dels del 2och 3 av "Hundens beteendebiologi" dels 15 hp "Djurpsykologi".

Tokaj upptäcker världen
Tokaj upptäcker världen

Inledningsvis tänker vi oss en uppfödning i väldigt liten skala med en kull vartannat år. För oss är mentaliteten väldigt viktig. Vi hoppas att alla valpköpare med vårt stöd kommer att vilja mentalbeskriva sina hundar. Detta kommer att vara ett viktigt redskap för att se att våra valpar har den mentalitet vi eftersträvar. Självklart ska avelshundarna även vara friska, sunda och exteriört korrekta.

Vi tycker om lite större rubusta schipperke, söker du en schipperke som ska väga under 5 kg som vuxen ska du nog vända dig till en annan uppfödare. Vi kommer huvudsaklingen att välja att avla på "traditionellt europeiska" linjer.

Tokaj o Asta har full koll på omgivningen
Tokaj o Asta har full koll på omgivningen
Flertalet schipperke föds med lång svans. Förr kuperades svansarna, något som tack och lov inte längre är tillåtet i Sverige. Ser du en schipperke med kort svans idag så är den troligen född med stubbsvansanlag. Hundarna får då kort svans, stubbsvans eller ingen svans alls. Detta beror på en dominant mutation i den så kallade T-genen. Mutationen är dödlig om hunden få den i dubbel uppsättning, så alla schipperke med stubbsvans har anlaget endast i enkel uppsättning (heterozygot form). 

På senare tid har det blivit ganska populärt med schipperke utan svans.  Dessa hundar är dessutom ofta framgångsrika i utställningsringen. Det är alltså inget fel att schipperken saknar svans, men om du vill ha en schipperke utan svans ska du vända dig till en annan uppfödare. Jag föder enbart upp hundar med lång svans. För mig är svansen en självklar del av hunden. Då jag nördat ner mig i hundens beteende och kommunikation kan jag inte tänka mig en hund som saknar denna viktiga del av sin kropp. Svansen är inte enbart viktig för hundens kommunikation utan även för balansen. Dessutom tycker jag att det är så mycket vackrare med hundar som har svans. 

Tokaj på agilitytävling
Tokaj på agilitytävling
Valpmys
Valpmys
Vi är i första hand vanliga hundägare som har våra hundar som familjemedlemmar och gillar att hitta på kul saker tillsammans med dem. Det här med uppfödning och kennel är något som kommit till som ett extra intresse och glädjeämne. När jag började fundera på att ta en kull efter Molly blev intresset allt större och jag tycker nu det är väldigt spännande att planera avel som bidrar till att förbättra rasen. Jag ser det som ett stort ansvar att föda upp hundar, det är viktigt att noga tänka igenom vad man gör så att det är verkligen är bra hundar som man föder upp. Sen är det så himla kul. Först och främst att få uppleva födseln och dessa underbara valpars första tid tillsammans med sin mamma, men sen även att få kontakt med alla härliga valpköpare och genom dem få fortsätta att följa valparna och se hur de utvecklas. Ju mer kontakt med valpköparna desto roligare tycker jag det är.
Vovvarna hänger gärna med såväl i skogen som på fjället
Vovvarna hänger gärna med såväl i skogen som på fjället