Våra schipperke

Mor och dotter
Asta och Molly på fjällvandring 2020

Molly"Molly" Faksimil Pro Primo, är den hund som är starten för vår lilla kennel.

Molly är född i juni 2013. För att vara schipperke är hon väldigt social och älskar inte bara sin familj, utan även alla andra människor som matte och husse visar att är OK. Detta är inte helt rastyiskt men eftersom hon ändå har en tydlig vaktinstinkt tycker vi det är enbart positivt. På så sätt är hon en mycket trevlig sällskapshund som ändå tydligt vaktar. Detta är något vi gärna vill ska symbolisera de hundar vi föder upp. Trygga tillitsfulla hundar utan rädslor men med en stor nyfikenhet och tydlig vaktinstikt. Det är kul att se hur den till synes arga vakthunden så snabbt förvandlas till en nyfiket välkomnande insmickrande liten kelhund så fort matte eller husse välkomnat besökaren.      

Molly vaktar ivrigt vårt hus och vårt tomt. Cyklister blir rejält utskällda, för att inte tala om rullskidåkare som hon inte alls tycker om. Förutom när hon vaktar hus och tomt skäller hon väldigt sällan.

Molly gillar skarpt att åka till brukshundsklubben och träna agility, rallylydnad eller viltspår. Det är snarast mattes prioriteringar som sätter gränser. Hon har inga tävlingsmeriter vilket mer beror på matte än på Molly.

Molly är svensk utställningschampion.
När hon var tre gjorde hon BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund).

Spindeldiagram från Mollys BPH

Asta


Icks Asta kommer från vår första kull och är alltså Mollys valp. Astas pappa heter Ab Nunc Northstar ”Pablo”. Pablo är en mycket trevlig, väldigt påhittig och finurlig hund, något av en clown enligt hans mattar. Han har dessutom en mycket fin stamtavla med välmeriterade schipperke bland annat från kennlar i Polen (Ab Nunc), Belgien (Van Het Kumtichshof) och Frankrike (De La Bande à Moneuse). Asta är född i juli 2019. Utvecklas Asta på det sätt som vi hoppas kommer hon att bli en framtida avelstik.
Än så länge är hon lovande såväl mentalt som utseendemässigt. Hon är otroligt glad, har massor av energi, vet vad hon vill och är väldigt framåt och trygg. Har koll på precis allt och skäller mer än vad Molly gör.  
Det ska bli spännande att se hur hon utvecklas framöver.
Asta har förutom valpkursen hitintills testat på nosework och rallylydnad. Allting är lika kul tycker hon.

Bless

Bless är egentligen inte vår hund. Bless bor med sin matte på Öland men vi har sålt henne med bibehållen avelsrätt vilket innebär att vi kan ta en kull valpar på henne i framtiden om hon utvecklas till den fina tik vi tror hon kommer att bli. Bless kommer från Mollys andra kull. Hennes pappa heter Zigge ”Faksimil Zeta Zeuxis”. Zigge är en väldigt trevlig hund som är svensk och dansk utställningschampion. Hans pappa är Lukas ”Faksimil Nota Bene”, en hane med väldigt många utställningsmeriter, Lukas blev mest utställningsmeriterade schipperke såväl 2017, 2018 som 2019.
Men det är faktiskt inte främst på grund av utställningsmeriter vi valde Zigge. Vi valde honom på grund av hans fina temperament. Hans morfar är Dino Blackline Czech, en tjeckisk import som också är fantastiskt trevlig. Dino var faktiskt den hund vi allra först valde ut som avelshane till Molly, men tyvärr ville den parningen inte lyckas. Genom Zigge får vi nu ändå in Dino i vår avel.