ICKS kennel

Schipperken kom in i vårt liv sommaren 2013 då vi blev lyckliga ägare av Molly. Vi hade då efter 15 härliga år tvingats ta bort vår fantastiska border collie Wip. Eftersom vi inte längre hade några djur att valla sökte vi efter en ny ras. Tidigare hade vi även haft en underbart klok labrador, Lakris.

Vi spaltade upp våra krav och började leta bland alla raser, mest dock i rasgrupp 1 för att hitta en hund som förhoppningsvis var nästan lika lyhörd och intelligent som en bordercollie. Ganska snabbt fastnade vi för schipperke.

Robust både fysiskt och mentalt, inte badtokig, inte jakthund, en hund som skulle kunna hänga med på långa turer såväl i skog som på sommar- och vinterfjäll. Lite väl litet format tyckte vi först, men när vi väl hade träffat några schipperke insåg vi att detta är en hund som trots det lilla formatet är väldigt mycket hund. Nu efter några år har vi insett hur praktiskt det är med en liten hund. En hund som kan följa med överallt.När Molly var tre år var vi övertygade om att hon uppfyller kraven för att bli moderhunden till den kennel i litet format vi startat upp. Matte gick uppfödarutbildning höst 16/vår 17, SKKs kurs "Hundens beteende" hösten 20 och "Avel och genetik" våren 21.

Inledningsvis tänker vi oss en uppfödning i väldigt liten skala med en kull vartannat år. För oss är mentaliteten väldigt viktig. Vi hoppas att alla valpköpare med vårt stöd kommer att vilja mentaltesta sin hundar. Detta kommer att vara ett viktigt redskap för att se att våra valpar har den mentalitet vi eftersträvar. Självklart ska avelshundarna även vara friska, sunda och exteriört korrekta.

Vi tycker om lite större rubusta schipperke, söker du en schipperke som ska väga under 5 kg som vuxen ska du nog vända dig till en annan uppfödare. Vi kommer huvudsaklingen att välja att avla på "traditionellt europeiska" linjer.

Agility är hur kul som helst
 
 
 

Vi är i första hand vanliga hundägare som har våra hundar som familjemedlemmar och gillar att hitta på kul saker tillsammans med dem. Det här med uppfödning och kennel är något som kommit till som ett extra intresse och glädjeämne. När jag började fundera på att ta en kull efter Molly blev intresset allt större och jag tycker nu det är väldigt spännande att planera avel som bidrar till att förbättra rasen. Jag ser det som ett stort ansvar att föda upp hundar, det är viktigt att noga tänka igenom vad man gör så att det är verkligen är bra hundar som man föder upp. Sen är det så himla kul. Först och främst att få uppleva födseln och dessa underbara valpars första tid tillsammans med sin mamma, men sen även att få kontakt med alla härliga valpköpare och genom dem få fortsätta att följa valparna och se hur de utvecklas. Ju mer kontakt med valpköparna desto roligare tycker jag det är.

Rasspecial 2016
Molly gör BPH